Mina favoritpass – intervaller

Jag och han utan skor är i grunden ganska olika som löpare (inte bara det uppenbara med att vi har olika preferenser gällande vad vi har på fötterna). Vi har olika syn på löpning och även kring hur vi springer och varför. Och det är just detta som vi båda tycker är så fantastiskt med löpning – du bestämmer helt själv hur du springer! I detta inlägget tänkte jag dela med mig av mina absoluta favoritpass inom kategorin intervaller. Inte för att säga åt dig hur du ska springa, utan för att inspirera dig till att våga prova olika sätt att springa på!

1381

Intervaller

Intervaller är bland det bästa och roligaste jag vet, av några enkla anledningar.

  1. Man får känna sig snabb
  2. Du ”tvingas” träna på din teknik
  3. När du inte har så mycket tid (exempelvis på en lunch), så hinner du alltid köra några intervaller
  4. Enligt min egna erfarenhet, så är detta det absolut bästa sättet att bli snabbare på

Nedan är två av mina favoritintervaller!

800m intervaller (Yasso 800s)

Jag ska inte låtsas att jag kan en massa om Bart Yasso som är upphovsman till teorin bakom dessa 800m intervaller men här kommer en kort summering. Tanken är att du ska genom 800m intervall övningar kunna träna inför en tänkt sluttid på ett marathon. Den tid du springer dina intervaller på ligger till grund för din sluttid. Exempelvis springer jag mina 800m intervaller på 2min 55sek, detta innebär att min sluttid borde bli (i TEORI om du kombinerar med långdistanspass och annat) 2timmar 55min. Samma om du springer dina 800m på 4min, då bör din sluttid på marathon bli 4timmar.  Antal minuter blir alltså timmar och antal sekunder blir antal minuter. Målet är att bygga upp dessa och till slut klara att springa 10 x 800m (jag klarar i dagsläget ca 7-8st i mitt tempo). Dock tror jag aldrig jag kommer kunna springa maran på under 3 timmar :-).

Jag kör: 6-8x 800m (i 3.35min/km tempo). Detta resulterar i att jag springer 800m på ungefär 2.55. Lättare mentalt än att köra 1000m, och bättre ur uthållighetsperspektiv än att köra 400m! Här kan du läsa och se mer om yasso 800s

1625

5-4-3-2-1 intervaller (Tack till Instagram @prinsesselea för påminnelse om denna!)

Enkelt upplägg, sjukt jobbigt, magiskt kul!

Du springer 5st intervaller (du kan sen köra flera ”set”, alltså springa ytterligare 5st) i ett bestämt tempo. Denna är istället för sträcka baserat på tid. Alltså att du springer 5min i ditt intervalltempo, följt av 60sek gåvila. Sen springer du 4min, följt av 60sek gåvila osv.

För min del innebär det att springa i 3.40/km tempo enligt denna modell. Ett set motsvarar då ca 4km för min del. Två set innebär 8km (det mesta jag kört).

 

Dessa är två av mina favoriter när det gäller intervallträning. Hoppas någon får lite inspiration att testa dessa två i helgen!

 

Löp väl och länge,

Han med skor